Zastita indetiteta i privatnost

Zastita identiteta i privatnost 
Zaštita identiteta

Sakrivanje podataka o vlasniku domena u whois bazi

Da li ste znali da se podaci o vlasniku domena nalaze u javno dostupnoj whois bazi? Tako razni spameri i prevaranti mogu preuzeti vaše podatke i koristiti ih za spamovanje ili ih čak distribuirati i raznim marketinškim kompanijama.
Neki ili svi podaci o vlasniku će biti u javno dostupnoj bazi u zavisnosti od pravila registra. Na primer, kod RS domena se nikada ne prikazuju email adresa i telefon, dok se kod svih ostalih domena i ovi podaci prikazuju.
Doplatom za uslugu whois zaštite će svi podaci o vlasniku domena biti potpuno sakriveni od javnosti.

Primer prikaza whois podataka generičkih domena..
Napomene:

 • Ukoliko poručujete novi domen ovu opciju možete izabrati prilikom porudžbine.
 • Ukoliko želite da dodate whois zaštitu na već registrovan domen, možete poručiti ovaj dodatak domena u svom korisničkom panelu na strani "Moji Domeni" ili nas kontaktirajte za porudžbinu.
 • Whois zaštita je uvek vezana za "godišnjicu" domena i uvek ističe na datum isteka registracije domena.
 • S obzirom da se datum isteka ove usluge uvek mora vezati za aktuelni datum isteka registracije domena, prilikom dodavanja ove usluge na postojeći domen, bez obzira koliko je vremena ostalo do isteka, plaća se puna cena godišnje whois zaštite. Na primer, ako se whois zaštita dodaje samo dva meseca pre isteka plaća se cena za celu godinu, a zaštita važi samo za ta dva meseca do isteka registracije domena. Ako je domen registrovan na više godina i do isteka registracije je ostalo više od jedne godine, cena whois zaštite se množi sa zaokruženim brojem preostalih godina registracije. Na primer, ako je do isteka registracije domena ostalo 15 meseci, plaća se puna cena whois zaštite za dve godine.
 • Treba imati u vidu da dodavanje whois zaštite, na domen koji je već neko vreme postojao bez whois zaštite, možda neće biti potpuno efektivno, jer na internetu postoje razni nezavisni sajtovi koji pr
ikupljaju i u svojim bazama čak i zauvek čuvaju podatke iz whois baze i pored trenutno "zaštićenih" podataka nude i prikaz tih starih podataka i nakon kasnije aktivirane whois zaštite. Zbog toga je jedina potpuna zaštita identiteta da se whois zaštita zakupi prilikom prve registracije domena.

Privatnost
 • Privatnost (engleskiprivacyšpanskiprivacidad; od latinske riječi privatus), privatna sfera (njemačkiPrivatsphäre) ili privatni život (francuskivie privée) je izraz kojim se označava pravni, odnosno društveni koncept prema kome svaki pojedinac može određene aktivnosti, te uz njih vezane predmete, mišljenje ili osjećaje "zadržati za sebe", odnosno ne dopustiti da za njih doznaju drugi pojedinci, organizacije, dijelovi društva ili javnost. Što se smatra dijelom privatne sfere se bitno razlikuje među različitim kulturama.
  Privatnost se u svom današnjem uobičajenom smislu vezuje prvenstveno koncept razvijen na Zapadu u posljednjih nekoliko vijekova, a u mnogim kulturama je sve donedavno bio potpuno nepoznat. Sama riječ "privatnost" se ponekad od strane pojedinih lingvista naziva neprevodivom[1], a mnogi jezici nemaju vlastite riječi za "privatnost". Umjesto toga se za opis izraza koriste složeni izrazi (kao što ruski kombinira уединение - usamljenost, секретность - tajnovitost i частная жизнь - privatni život) ili jendostavno posuđuje engleski izraz "privacy" (indonežanski Privasi ili italijanski la privacy).[1]

  • fizička privatnost (skrivanje "intimnih" dijelova tijela ili određenih "intimnih" radnji od drugih osoba; skrivanje sadržaja vlastitih predmeta, stana ili vozila od drugih osoba)
  • informacijska privatnost, odnosno privatnost podataka vezanih uz zdravstveno stanje, financijsko stanje, političku aktivnost, boravište ili porodično stanje nekog pojedinca; uz to je blizak pojam privatnosti na Internetu


Коментари

Популарни постови са овог блога

Nova bolest-internet zavisnost

Fizicka-uticaj digitalne tehnologije na zdravlje